Wielrennen via de club of ga je liever alleen?

Er zijn veel mensen in Nederland die met regelmaat op de fiets zitten. Het is een leuke manier om te sporten, het is vermakelijk en tegelijkertijd kom je ook nog eens van A naar B. Van al deze mensen is slechts een klein deel lid van een club of een vereniging. Zij vinden het niet nodig om bedragen uit te geven aan lidmaatschap of hebben daar net niet genoeg interesse voor. Zij willen gewoon eens een zaterdag op de fiets gaan zitten bij mooi weer. Toch zijn er ook veel leden die wel lid zijn van een club of een vereniging. Wat zijn hier de voordelen van en is het de moeite waard?

Voordelen van een vereniging

Binnen een vereniging voor de wielersport vind je al snel kennis en contacten. Mensen weten waar je de beste fietsen en kleding kunt vinden, wat de exacte druk in de banden moet zijn en waar je reparaties door kunt voeren. Je vindt er ook een club aan mensen die dezelfde interesses hebben waardoor het interessant kan zijn om met deze mensen in gesprek te gaan over je hobby. Naast deze voordelen hebben verenigingen vaak een eigen baan en routes en kunnen er intern wedstrijden verreden worden. Heb je geluk en is de vereniging lid van de bond, dan kun je ook op de externe wedstrijden deelnemen waar je op het grote podium kunt gaan fietsen.

Wanneer je bij een vereniging rijdt, heb je vaak meer motivatie, zijn er betere trainers beschikbaar en weet je zeker dat je in de toekomst verder uit kunt groeien op de fiets. Ben je van plan meer te gaan doen met het fietsen, dan is een vereniging zeker een aanrader. Het is wel verstandig om wat verenigingen met elkaar te vergelijken. Het beschikbare materiaal en de prijzen willen nog weleens uiteenlopen en dan is het goed wanneer je zeker weet dat je bij de goede club zit.

Waarom geen club kiezen?

Mensen die het meer voor de hobby doen en die de contacten niet echt nodig hebben, kunnen ook zonder lidmaatschap van de club gaan fietsen. Hierbij is het een kwestie van een overweging maken. Heb je zin om wat vaker met een groep te gaan fietsen en kun je wel wat sociale contacten gebruiken, dan kan het wel de moeite waard zijn om eens te kijken naar de clubs en mogelijkheden bij jou in de buurt. Er zitten namelijk ook voordelen aan voor de mensen die gewoon graag willen fietsen en die niet direct op zoek willen gaan naar de grote wedstrijden.

Uiteindelijk is het een keuze die je maakt op basis van persoonlijke overwegingen. Je kiest zelf wat je het liefste wilt, maar we hopen dat je wel de punten in overweging neemt die we hierboven genoemd hebben zodat je een keuze kunt maken op een goede basis en niet zomaar op een gok.