De rol van verenigingen voor de Nederlandse Wielersport

Wanneer er wordt gekeken naar de topsporten in Nederland, dan zien we veel deelnemers die allemaal een grote rol vervullen bij het beoefenen van de sporten. Aangezien veel van de sporters dag in dag uit aan de slag gaan met de sport, kunnen er flinke resultaten behaald worden, maar hierbij is de rol van de verenigingen veel groter dan gedacht wordt. Zonder de verenigingen zou de Nederlandse topsport niet bestaan en dat geldt ook voor de Nederlandse Wielersport die zwaar leunt op de inzet van de mensen die aan het werk zijn binnen de verschillende verenigingen in Nederland. Dat zijn er maar liefst 211 op dit moment, met ook nog eens 144 stichtingen die zich inzetten voor de sport.

Wat doen de verenigingen?

Alle verenigingen zorgen voor een stabiele basis van de sport. Hier vind je de mensen die dezelfde interesses hebben, die het netwerk en de kennis hebben en die de materialen en banen hebben die nodig zijn voor het trainen en het beoefenen van de sport. Veel van de wedstrijden worden intern geregeld, en de overkoepelende wedstrijden worden geregeld door de bond zelf, de KNWU. Zonder al deze verenigingen en instanties zou het niet mogelijk zijn om de sport in leven te houden en dat weten de verenigingen ook. Daarbij maakt het niet eens uit of het gaat om professionele renners of mensen die af en toe graag op de fiets zitten en routes willen rijden. Het valt allemaal onder de inzet van de verenigingen.

Deze verenigingen vind je door heel Nederland en al deze verenigingen zetten graag de deuren open om meer informatie te geven en te helpen bij het maken van keuzes. Let er vooral op dat alle verenigingen een eigen nadruk hebben op een bepaalde tak van de sport. Zo gaat het niet alleen om wielrennen, maar ook om veldrijden en mountainbiken, disciplines die de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen hebben en waar ook steeds vaker wedstrijden te vinden zijn. De sport groeit dankzij de verenigingen en dat is weer te danken aan de leden.

Wil je zeker weten dat je alles maximaal benut en dat je optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die geboden worden, laat je dan informeren door een vereniging of de KNWU zelf. Deze heeft zelfs de mogelijkheid om je collectief te laten verzekeren onder de noemer van de sport, zodat je zeker weet dat je geen rare dingen tegen zal komen en dat voor een laag bedrag per maand. Wat ook belangrijk is om te benadrukken hier, is dat de sport een stuk leuker wordt wanneer je deze kunt beoefenen met andere mensen. Het geeft extra motivatie en gezelligheid en dat kan zeker een groot verschil maken, omdat dit ervoor kan zorgen dat je net even iets eerder op de fiets zal stappen om een ritje te gaan doen en hoe meer je op de fiets zit, hoe beter het zal zijn voor je prestaties.