De Nederlandse wielersport

De Nederlandse wielersport is een sport die onderdeel is van de wielersport wereldwijd. De grenzen zijn steeds verder komen te vervallen naarmate de grenzen meer geopend werden en de sport internationaal werd. Het gebeurt steeds vaker dat er op kleinere wedstrijden ook teams uit het buitenland aan de start verschijnen en dat maakt het interessant om eens naar het totaalplaatje te kijken. Dat de Nederlanders het goed doen, dat is bekend, maar hoe dynamisch is de sport eigenlijk en hoe groot is de sport in Europa?

De Nederlandse Wielerbond

Wielrijden en fietsen hebben altijd al veel interesse gekregen in Nederland. Je zou het ook niet anders kunnen verwachten, want de sport sluit goed aan bij de interesse voor de fietsen die we in Nederland met hoge regelmaat zijn. Dat is al meer dan 100 jaar het geval en zolang is de wielersport in Nederland al populair. Het werd pas echt groot op het moment dat er grote wedstrijden verreden werden. De Tour de France, De Giro D’Italia en de Vuelta waren echte aanjagers van de sport die ineens veel aandacht kregen in de kranten. Met de aandacht kwamen ook de sponsors en de mogelijkheid om de sport verder uit te bouwen, wat al direct vanaf het eerste moment gebeurde.

De fietsen werden aangepast, de kleding werd verbeterd en vanaf dat moment ging alles steeds sneller. De wetenschap stortte zich op het wielrennen, deed berekeningen, voerde testen uit en rekende opnieuw. Volgens veel mensen is hier de sport verdwenen, maar we kunnen hetzelfde zeggen van schaatsen, of het voetbal waar tegenwoordig camera’s het werk van de scheidsrechter gaan doen. De wielersport is dynamisch en draait eigenlijk maar om één ding: Het breken van de records.

Hoe groot is het wielrennen?

Wanneer er gekeken wordt naar de grote toernooien, dan is duidelijk te zien dat er een groot aantal renners verschijnt aan de start en dat er veel publiek aanwezig is. Wil je echt weten hoe populair een sport is, dan is het goed om te kijken naar het geld en de sponsoren en dat is waar het wielrennen de grote punten scoort. Er zijn honderden sponsoren die geld inleggen om de teams aan het rijden te houden en dat gebeurt allang niet meer uitsluitend op de grote toernooien. Ook de kleine wedstrijden worden vaak gesponsord. De bedragen die rondgaan in de sport zijn hoog en lopen in de miljoenen voor alleen al de uitzendrechten. Dat betekent dat de sport bijzonder populair is en strak achter het voetbal geplaatst mag worden wanneer er naar het geld gekeken wordt. Dat de Nederlanders zo goed vertegenwoordigd zijn in deze sport, maakt het voor ons alleen nog maar leuker om de sport te volgen en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.